Na een crematie wordt na vier weken de as van de overledene vrijgegeven en kunnen de nabestaanden er over beschikken. Vaak heeft de familie er nog niet over na gedacht wat ze met de as willen doen en het gebeurt ook wel dat wij bij de familie aan tafel zitten en dat zij eigenlijk niet weten wat de mogelijkheden zijn.
Tegenwoordig is het niet zo dat de as standaard wordt uitgestrooid en dat de nabestaanden daar verder geen inbreng over hebben.
De nabestaanden krijgen een brief van het crematorium met daarin de mogelijkheden voor de asbestemming. De nabestaanden geven aan waar hun voorkeur naar uit gaat en sturen de brief weer naar het crematorium. De afhandeling van de as wordt altijd buiten de uitvaartverzorging afgehandeld.
In de tarieven van het crematorium is vaak het basistarief voor de asbestemming inbegrepen.
Onder het basistarief valt dat of de familie de as afhaalt, de as verstrooid wordt op het terrein van het crematorium (zonder aanwezigheid van de nabestaanden) of dat de as verstrooid wordt op zee (zonder aanwezigheid van de nabestaanden). Aan alle andere asbestemmingen zijn extra kosten verbonden.
Mogelijkheden om as uit te strooien
Hieronder een aantal mogelijkheden om de as een mooie bestemming te geven:
Uitstrooien op het terrein van het crematorium
Dat kan plaatsvinden met of zonder de aanwezigheid van de nabestaanden. Wil men er niet bijzijn dan kan er voor gekozen worden dat de familie bericht krijgt van het crematorium wanneer de verstrooiing heeft plaatsgevonden.
Uitstrooien op een plek elders
Wettelijk gezien moeten de nabestaanden toestemming vragen aan de landeigenaar, maar het wordt oogluikend toegelaten dat nabestaanden de as bijvoorbeeld in de duinen, het bos of op het strand verstrooien. Wel is ons advies om het zo subtiel mogelijk te doen.
Uitstrooien op zee
Als de nabestaanden dit willen kunnen zij dit aangeven in de brief van het crematorium.
Eens in de maand vaart er een schip uit naar zee en verzorgt daar de verstrooiing. De nabestaanden kunnen aangeven dat zij daar bericht van willen ontvangen, maar ook kunnen zij aangeven dat ze de precieze plek van de verstrooiing willen weten. Dit wordt dan aangegeven op een maritieme kaart die de nabestaanden ontvangen. Indien gewenst kunnen zij ook bij de verstrooiing aanwezig zijn. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.
As verstrooiing in het buitenland
Er zijn families die er voor kiezen om de as uit te strooien in het buitenland. Zij hebben dan via het crematorium een internationale crematieverklaring nodig. Wij adviseren om de urn met de as mee te nemen in de handbagage. Een aantal landen kunnen wat lastig reageren op een urn in de handbagage en daarom is het raadzaam om de urn in te laten sealen.
Soms komt het voor dat nabestaanden vrij snel na de crematie naar het buitenland willen vertrekken en de urn mee willen nemen. Omdat de wettelijke bewaartermijn in het crematorium 4 weken is, heeft de familie een verklaring van de officier van justitie nodig om de as eerder te kunnen ophalen. Zij moeten dan een motivatiebrief en een kopie van het identiteitsbewijs van de opdrachtgever en de overledene naar het crematorium sturen. De medewerkers zorgen er voor dat de papieren naar de officier van justitie gaan, zodat deze de toestemming kan geven om de as eerder op te halen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.
Gedenkplaatjes
Bij sommige crematoria kunnen de nabestaanden bij het verstrooiveld een gedenkplaatje voor de overledene plaatsen.
Hier zijn wel kosten aan verbonden.
As bewaren
De as kan in een urn bewaard worden
De nabestaanden kunnen de urn thuis een mooi plekje geven, maar tegenwoordig hebben ze op de meeste begraafplaatsen ook urnenmuren of urnengraven. De nabestaanden moeten dan contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats, zodat zij een plekje kunnen uitzoeken en regelen dat de urn daar geplaatst wordt.
Het is belangrijk om aan te geven of de urn in een muur komt of dat de urn begraven wordt. Een urn begraven kan in een standaard urn, maar voor de urnenmuur is een wintervaste urn nodig. Deze urn wordt door de familie zelf uitgezocht.
De huur voor een urnenmuur of -graf is per gemeente verschillend, maar in de meeste gevallen wordt het uitgegeven voor tien 10 jaar, waarna het altijd weer verlengd kan worden. Dit gebeurt altijd buiten de uitvaartverzorging om.
As bewaren in een sieraad
Er kan altijd een beetje as apart worden gehouden, zodat het in een sieraad verwerkt kan worden.
Er zijn vele sieraden zoals hangertjes, armbanden en ringen. Ook zijn er waxinelichtjeshouders waar as in geplaatst kan worden met of zonder een foto erbij. Ook kan er as in een tatoeage verwerkt worden.
Weet u nog niet wat u met de as van de overledene wilt doen?
Kunt u nog geen beslissing nemen voor de asbestemming?
Dan is het goed om te weten dat de as zes maanden kosteloos mag worden bewaard in de algemene nis van het crematorium totdat de nabestaanden weten wat ze met de as willen doen. Het is dan een kwestie van contact opnemen met het betreffende crematorium, een afspraak te maken en aangeven wat de asbestemming wordt.
Men hoeft echter niet te wachten tot de 6 maanden om zijn. Weten de nabestaanden het binnen die tijd dan is het ook een kwestie van het crematorium bellen en de wens van bestemming te bespreken.
Uitvaartverzorging Memento Mori
tel: 075 – 628 51 49 | 0299 – 415 891